Китай успішно запустив і доставив екіпаж «Shenzhou 13» на орбітальну станцію «Tiangong»

Опівночі з п’ятниці на суботу за місцевим часом з космодрому Цзюцюань в пустелі Гобі запущений китайський пілотований корабель «Шеньчжоу-13» з трьома членами екіпажу, серед яких є одна жінка. Політ тривав 6,5 годин, після чого апарат успішно пристикувався до орбітальної станції «Тяньгун». Через три години після цього екіпаж увійшов на станцію до базового командного модуля «Тяньхе». Вахта продовжиться 6 місяців.

Місія «Шеньчжоу-13» за багатьма параметрами є випробуванням для китайської космічної програми. Навіть етап стикування пілотованого корабля зі станцією був викликом.

До прильоту екіпажу «Шеньчжоу-13» станція близько місяця працювала в автономному режимі. Ротація з одночасним перебуванням на станції шести космонавтів почнеться з прильотом наступної місії на «Шеньчжоу-14» в новому році. Цей екіпаж дочекається змінників на «Шеньчжоу-15» і тільки тоді покине станцію.

У поточному році запусків до орбітальної станції не планується. Добудовуватися станція буде в наступному році, вона отримає два наукових модуля. Однак на випадок непередбачених ситуацій на орбіті на постійному чергуванні знаходиться одна ракета.


Джерело: scmp.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *