NASA успішно відправила зонд для вивчення троянських астероїдів Юпітера

16 жовтня ракета-носій Atlas V 401 забрала у космос з мису Канаверал космічний апарат NASA «Люсі» (Lucy), зібраний компанією Lockheed Martin. Місія «Люсі» триватиме 12 років, в ході яких зонд відвідає сім великих астероїдів на орбіті Юпітера і один в головному поясі астероїдів. Фактично це археологічна місія з вивчення «скам’янілостей» ранньої історії Сонячної системи.

Так звані троянські астероїди Юпітера кружляють по його орбіті навколо Сонця в двох точках Лагранжа, де тяжіння Юпітера врівноважено тяжінням Сонця. Тому купи каміння в цих місцях – це звалище історії, де мільярди років нічого не відбувається. Всього відомо приблизно про 7 тисяч Великих астероїдів в обох локаціях. «Люсі» здійснить два гравітаційних маневру навколо Землі і відправиться до першої групи, а потім і до другої.

Повз першого астероїда апарат пролетить 20 квітня 2025 року. Останній у списку астероїд буде досягнутий 2 березня 2033 року. Комплект наукових приладів «Люсі» представлено двома спектрометрами (інфрачервоним і термоемісійним) і двома камерами (мультиспектрального і високою роздільною здатністю).

Загальна маса апарата становить 1550 кг, з яких майже половина припадає на паливо. Зонду доведеться багато маневрувати, так що пальне буде на вагу золота. Електроніку на борту будуть живити дві великі круглі сонячні панелі, кожна з яких має діаметр 7,3 м. За зв’язок із Землею відповідає двометрова антена. Трансляцію запуску і анімацію місії можна подивитися на каналі NASA.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *