LEONARDO, двоногий робот, вміє кататися на скейтборді і ходити по канату

Дослідники з Каліфорнійського технологічного інституту створили двоногого робота, який поєднує ходьбу з польотом, щоб створити новий тип пересування, що робить його виключно моторним і здатним до складних рухів.

Частково крокуючий робот, частково літаючий дрон, недавно розроблений LEONARDO (скорочено від Legs ONboARD drOne або скорочено LEO) може ходити по канату, стрибати і навіть кататися на скейтборді. Розроблений командою Центру автономних систем і технологій (CAST) Каліфорнійського технологічного інституту, LEO є першим роботом, який використовує багатосуглобні опори і двигуни на основі пропелера для досягнення точного ступеня контролю над балансом.

Стаття про робота LEO була опублікована в Інтернеті 6 жовтня і фігурувала на обкладинці журналу Science Robotics за жовтень 2021 року.

«Ми черпали натхнення в природі. Подумайте про те, як птахи можуть плескати крилами і стрибати, щоб переміщатися по електричних лініях», – говорить Сун-Джо Чанг, автор-кореспондент і професор Брена з аерокосмічних і динамічних систем.

«Існує подібність між тим, як людина в реактивному костюмі управляє своїми ногами і ступнями при посадці або зльоті, і тим, як LEO використовує синхронізоване управління розподіленими двигунами на основі пропелера і суглобами ніг», – додає Чанг. «Ми хотіли вивчити взаємодію ходьби і польоту з точки зору динаміки і контролю».

LEO має висоту 76 см і оснащений двома ногами, а також чотирма пропелерними двигунами, встановленими під кутом до плечей робота. Коли людина ходить, вона регулює положення і орієнтацію своїх ніг, щоб центр маси зміщувався уперед, для збереження рівноваги тіла. LEO йде таким же чином: пропелери забезпечують вертикальне положення робота під час ходьби, а приводи ніг змінюють положення, щоб переміщати центр маси робота вперед за допомогою синхронізованого контролера ходьби і польоту. У польоті робот використовує тільки пропелери і літає як дрон.

Завдяки пропелер ви можете штовхати LEO з великою силою, не перекидаючи робота.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *