Імплантат мозку створює штучний зір для сліпої жінки

Група дослідників об’єдналася, щоб створити штучний зір для 58-річної сліпої жінки, що дозволяє їй бачити прості форми. Згідно зі звітом, група змогла використати проникаючі електроди у мозок, щоб жінка могла відчувати форми об’єктів.

Помістивши матрицю на зорову кору, вчені говорять, що вони змогли стимулювати нейрони навколо неї, щоб створити штучний зір для сліпого добровольця. Потім вони змогли записати досвід, використовуючи масив, а також пару окулярів, оснащених мініатюрною відеокамерою.

Роботу проводили вчені з Університету Мігеля Ернандеса в Іспанії, Нідерландського інституту нейробіології і очного центру Джона А. Морана в Університеті Юти. Згідно зі статтею, опублікованою в The Journal of Clinical Investigation, професор Едуардо Фернандес, писав, що проникаючі електроди були створені за допомогою внутрішньокіркового 96-канального мікроелектродного масиву, розташованого в потиличній корі волонтера.

Потім електроди в мозковому імплантаті стимулювали мозок, змушуючи сліпу жінку відчувати штучний зір у вигляді білих точок світла, які називаються фосфенами. Потім ці точки створили образи, які відчула жінка.

«Ці результати дуже захоплюючі, оскільки демонструють як безпеку, так і ефективність і можуть допомогти здійснити давню мрію багатьох вчених, яка полягає в передачі інформації із зовнішнього світу безпосередньо до зорової кори сліпих людей, тим самим відновлюючи рудиментарну форму зору », – написав у статті професор Едуардо Фернандес.

Звіти свідчать, що результати цього експерименту обнадійливі. На даний момент, схоже, ніякого негативного впливу на мозок волонтера не було. Разом з тим Фернандес зазначив, що є кілька питань і проблем, які не мають відповіді.

Група планує провести подальші експерименти. Професор Р.А. Норманн, співавтор дослідження, зазначив, що загальна мета – надати незрячим людям більше мобільності. Згідно з повідомленнями, наступного разу вчені планують використовувати більш складні системи. Це повинно створювати більш складні візуальні образи.

У разі успіху такі імплантації у мозок можуть дозволити сліпим жінкам та чоловікам ідентифікувати інших людей, дверні прорізи, автомобілі тощо. Це, по суті, допомогло б надати більше незалежності для користувача, а також підвищило б його безпеку. Це також не єдиний науковий прорив навколо зору для сліпих. П’ять років тому біонічний імплант ока дозволив сліпій людині побачити знову вперше за 40 років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *