Компанія Apple провела захід під назвою «У відрив»

Компанія Apple провела у понеділок 18 жовтня захід під назвою «У відрив», на якому представила ряд нових комп’ютерів. Головною новинкою став просунутий MacBook Pro з 16-дюймовим дисплеєм, який отримав свіжий дизайн та абсолютно нові платформи – фірмові Apple M1 Pro і M1 Max.

Саме нова однокристальна платформа є ключовою особливістю представлених сьогодні MacBook Pro. Apple M1 Pro містить 33,7 млрд транзисторів. Даний чіп включає в себе 10-ядерний центральний процесор, який складається з двох кластерів: один з восьми продуктивних ядер і другий з двох енергоефективних. Перші задіюються у важких обчислювальних завданнях на кшталт роботи з відео і зображеннями, а другі – в більш простих, на кшталт набору тексту або серфінгу в Інтернеті. Це забезпечує тривалий час автономної роботи і високу продуктивність там, де вона необхідна.

У ноутбуці використаний новий вбудований графічний процесор, який став куди більш продуктивним, ніж в торішньому Apple M1. Новий GPU має 16 ядер, на які припадає 2048 потокових процесорів. Є і 16-ядерний нейропроцесор, що відповідає за операції, пов’язані з машинним навчанням і роботою штучного інтелекту. На одній підкладці з чіпом розташовується і оперативна пам’ять LPDDR5 об’ємом до 32 Гбайт з пропускною спроможністю до 200 Гбайт/с. Вона використовується як CPU, так і GPU.

Разом з цим Apple представила ще більш потужний процесор – M1 Max. Він відрізняється в першу чергу наявністю вдвічі більше потужного GPU з 32 ядрами (4096 потокових процесорів). Даний графічний процесор в чотири рази продуктивніше графіки, яка використовувалася в M1. Його порівнюють з високопродуктивною дискретною графікою, але якою саме не уточнюється. На 100 Вт меншою при тій же продуктивності. Також чіп M1 Max підтримує до 64 Гбайт оперативної пам’яті, ще й з пропускною спроможністю до 400 Гбайт/с.

Що стосується продуктивності, то новинка до 70% перевершує перший комп’ютерний чіп Apple. Також новий Apple M1 Pro на 70% перевищує 8-ядерні мобільні процесори, використовувані в ПК (конкретні моделі не уточнюються) при однаковому рівні енергоспоживання. Графічний же процесор до 7 разів продуктивніше ніж типова вбудована графіка ПК з Windows (який саме – не уточнюється). Теоретична продуктивність вбудованої графіки досягає 5,2 Тфлопс. Графіка M1 Pro в 2,5 рази могутніша за дискретною мобільною відеокартою Radeon Pro 5600M з торішніх MacBook Pro 16, а графіка старшого M1 Max могутніше тієї ж відеокарти в 4 рази.


Іншою важливою особливістю MacBook Pro нового покоління стали нові дисплеї, побудовані на панелях Mini LED. Але головна їх особливість зовсім не в цьому – їх тепер оточують ще більш тонкі рамки (3 мм) і у них з’явився «чубчик». Прямо як у iPhone, тільки більше. У ній розташована веб-камера FaceTime HD з роздільною здатністю 1080р, а ось Face ID як у iPhone тут немає.

Дисплей MacBook Pro 16 побудований на Mini LED-панелі діагоналлю 16,2 дюйма, з роздільною здатністю 3465 × 2234 пікселів і частотою оновлення 120 Гц. Типова яскравість становить 1000 кд/м2, а пікова – 1600 кд/м2. Є і технологія локального затемнення.

Також нові MacBook Pro втратили сенсорні панелі Touch Bar, яка дебютувала в MacBook ще в 2016 році, але зібрала досить суперечливі відгуки користувачів: багатьом в роботі зручніше використовувати фізичні клавіші, ніж сенсорну панель. Тепер Apple повернула ряд функціональних клавіш в свої ноутбуки. А для зарядки використовується оновлений MagSafe, схожий на той, що був у MacBook раніше. Підтримується швидка зарядка. Час автономної роботи заявлено на рівні 21 години при відтворенні відео. Корпус нового MacBook Pro 16 має товщину 16,8 мм, а важить новинка всього 2,13 кг.

І ще одна дуже важлива особливість нових MacBook Pro – до них повернулися різноманітність роз’ємів. Якщо у мобільних комп’ютерів Apple минулих поколінь були присутні лише порти USB Type-C, і для підключення пристроїв з іншими роз’ємами були потрібні перехідники, то тепер Apple дає більше свободи. У новинках з’явилися відеовихід HDMI, а також слот для карт пам’яті SD. Це явно буде корисно фото- і відеографії, а також іншим людям, які працюють з візуальним контентом. Також є порти USB Type-C з підтримкою Thunderbolt 4, і звичний 3,5-мм аудіороз’єм.

Базова модифікація MacBook Pro 16 зразка 2021 року зі чіпом M1 Pro, 16 Гбайт ОЗУ і 512 Гбайт SSD обійдеться в $ 2499. Сама просунута версія з M1 Max, 64 Гбайт ОЗУ і SSD на 8 Тбайт буде коштувати $ 6099. Продажі новинки стартують 26 жовтня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *