Авіа виставка Airshow China 2021

На авіа виставці Airshow China 2021 були представлені два нових проекти автономних електричних аеротаксі з вертикальним зльотом і посадкою. Один з проектів запропонований у вигляді цифрової моделі, а інший як передпольотний прототип. Це обіцяє незабаром урізноманітнити новини з Китаю про випробування нового виду міського транспорту.

Безумовним лідером нового напрямку міської мобільності залишається китайська компанія EHang, яка вже серійно випускає до 50 фірмових двомісних аеротаксі EHang 216 щомісяця. Незабаром конкуренцію їй зможе скласти 4-місне аеротаксі v1500m компанії Autoflight, прототип яких був показаний на авіасалоні.

Розробники стверджують, що безпілотний v1500m при повному завантаженні пасажирами зможе пролітати до 250 кілометрів на швидкості до двохсот кілометрів на годину. Сертифікувати пасажирську модель компанія Autoflight розраховує в 2024.


Другий китайський проект Pantuo Pantala Concept H представлений тільки в цифровому вигляді, але цікавий по-своєму. Він досить сильно нагадує американський проект під назвою lilium. Подібність настільки сильна, що не можна виключати юридичні претензії до проекту з боку американців.

Як і lilium апарат Pantuo Pantala Concept H спирається на канальні вентилятори в поворотних крилах. Схема планера також повторюється. Мале крило попереду і велике крило на задній частині фюзеляжу. Подібна концепція радує око вишуканістю форм, але чи буде апарат літати і наскільки добре – це ще питання.

Випробування lilium проводяться понад три роки і поки далекі від завершення, тоді як традиційна мультикоптерна схема себе повністю виправдовує. Хоча зірок з неба теж не хапає.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *