Boston Dynamics vs Ghost Robotics. Робопес Spot та Vision 60

Чотириногі роботи отримали досить великий стимул до розвитку, коли ними у XXI вік зацікавилися американські військові. Зокрема, Boston Dynamics за підтримки DARPA розробила робота BigDog, який передбачалося використовувати для транспортування вантажів в горах і іншій місцевості зі складним рельєфом. Але в середині 2010 військові відмовилися від цього проекту, тому розробники чотириногих роботів, в тому числі і сама Boston Dynamics, сфокусувалися на цивільних розробках.

Компанія Ghost Robotics, яка розробила робота Vision 60, теж пропонувала використовувати своїх роботів у військових цілях. І крім пропозиції вона вже проводить спільні випробування з американськими військовими. Тепер, разом з Sword Defense Systems, компанія запропонувала застосовувати свого робо пса, як безпілотну бойову машину, показавши прототип на виставці асоціації армії США. На робота встановили велику автоматичну гвинтівку. Оператор може дистанційно заряджати її, стріляти і розряджати. У гвинтівки є приціл з 30-кратним збільшенням та з інфрачервоній фото матрицею. Крім того, у машини є додатковий тепловізор.


Дочірня компанія Boston Dynamics – Hyundai Motor Company, переходить до агресивної стратегії розвитку. Компанія має намір працювати в логістиці, в роботизації різних виробництв і в підтримці комунальних підприємств. Спочатку стартап буде покладатися на роботів Spot і Stretch, а потім почне створювати вузько спеціалізовані продукти.

Перші великі ринки для Boston Dynamics це інспекційна діяльність і складська галузь. Для цих завдань у компанії вже є відповідні системи: рухливий робо пес Spot і мобільний роботизований маніпулятор для переміщення вантажу Stretch. Перший стежить за безпекою на промислових заводах, а другий автоматизує ручні процеси на великих складах. Обидва роботи вже були протестовані у співпраці з партнерами Boston Dynamics і зараз проводиться продаж обмеженими партіями для вибраного кола клієнтів.

За словами головного інженера Зака ​​Яковськи, за допомогою зібраних Спот даних, компанії і клієнти знаходять нові способи підвищити ефективність роботи і дізнаються більше про власний бізнес. Крім виробничих і комунальних підприємств, інженер виділив ще групу бізнесу, які також успішно використовують роботів собак в якості інспекторів. Це будівельні майданчики, нафтові вишки, лікарні і атомні станції.
Boston Dynamics не розкриває обсяги продажів, але стверджує що відвантажила кілька сотень роботів Спот, кожен з яких коштує близько 75000 доларів.

Гендиректор компанії вважає, що Boston Dynamics стане серійним виробником нових роботів з розширеними можливостями: «Ми будемо будувати кожні 3-5 років нових роботів, орієнтованих на нові галузі».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *