Новий рентгенівський метод покращує діагностику легеневих захворювань

Щорічно у світі від важких респіраторних захворювань помирає понад чотири мільйони людей. Незважаючи на те, що передові технології медичної діагностики дають детальну візуальну інформацію, швидкий і недорогий варіант для раннього виявлення респіраторних захворювань і подальшого спостереження все ще відсутній.

Вчені з Технічного університету Мюнхена розробили процедуру, щоб заповнити цю прогалину: рентген грудної клітки в темному полі. До цього часу цей метод не вивчався на живих людях. Вперше вчені успішно застосували цей новий рентгенівський метод для респіраторної діагностики пацієнтів.

Ця нова рентгенівська технологія візуалізує ранні зміни в альвеолярній структурі, спричинені захворюванням легенів. Цей апарат використовує лише одну п’ятдесяту дози опромінення, яку зазвичай застосовують при рентгенівській комп’ютерній томографії.

На відміну від звичайних рентгенівських зображень, ця нова рентгенівська технологія використовує хвильову природу рентгенівського світла. В основному вона використовує фізичне явище розсіювання, як давно відомий принцип темнопольної мікроскопії з видимим світлом.

Це явище дозволяє візуалізувати структуру об’єктів, які здебільшого є прозорими. Ці структури з’являються в мікроскопі у вигляді яскравих зображень на темному тлі, що і дало назву методу.

Franz Pfeiffer, який очолив дослідження, сказав: «Рентгенівський сигнал темного поля особливо сильний між повітрям і тканиною. Це дає можливість для рентгенівського зображення легенів в темному полі чітко розрізняти інтактні альвеоли, тобто ті, наповнені повітрям, і ділянки, в яких існує менше інтактних альвеол».

«Ми очікуємо зменшення радіаційного опромінення у п’ятдесят разів. Крім того, перші клінічні результати підтвердили, що рентгенівські промені темного поля дають додаткову інформацію про мікроструктуру легенів.

Доктор Alexander Fingerle, старший лікар університетської лікарні TUM Klinikum Rechts der Isar Відділення діагностичної та інтервенційної радіології, сказав: «З огляду на тісний зв’язок між альвеолярною структурою та функціональним станом легенів, ця здатність має велике значення для легеневої медицини. У майбутньому рентгенівські промені в темному полі можуть допомогти покращити раннє виявлення запалення легенів та інших респіраторних захворювань».

Клінічні випробування дають надію на подальші дослідження та розробку ринкових пристроїв, які використовуватимуть метод темного поля.

Пфайффер сказав: «Рентген грудної клітки в темному полі наразі дає нам шанс значно покращити раннє виявлення захворювань легенів і в той же час запровадити його на більш широкій основі, ніж раніше».

Джерело: techexplorist.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *