Гідравлічна робо-рука від польських інженерів

Польські інженери з проєкту Automation Robotics створили новий прототип гідравлічної робо-руки, що повторює за виглядом та принципом роботи людські руки. Вона може рухати пальцями, стискати їх та нахиляти кисть, скорочуючи гідравлічні м’язи, натягуючи сухожилля.

Частина руки рухається за рахунок штучних м’язів – сухожилля, що натягують троси. М’язи засновані на конструкції пневматичних м’язів, також відомих як повітряний м’яз Маккіббена. Такий м’яз складається з герметичної трубки, що розтягується і навколо якої розташована плетена оболонка.

При подачі газу або рідини, трубка надувається і збільшується в ширину, але через те, що волокна плетеної оболонки практично не розтягуються, конструкція зменшується в довжину подібно до того, як скорочуються справжні м’язи. У цій робо-руці до м’язів подається вода з насоса. Для кожного м’яза використовується електрогідравлічний клапан, що дозволяє регулювати подачу води та швидкість скорочення.

Пікова споживана потужність руки становить 200 Вт, а її маса 1 кілограм. Інженери показували різні версії руки, а в новій ітерації обтягнули її напівпрозорим матеріалом, що імітує шкіру, але водночас дозволяє бачити роботу м’язів. Для демонстрації можливостей вони показали, як рука бере та утримує у повітрі 7 кілограмову гантель.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *